zondag 28 augustus 2011

Courgettezuur

Tjonge, wat een regen al die tijd! Het zorgt ervoor dat ik weinig kan doen op de tuin en ook niet geregeld ga kijken. Resultaat daarvan waren 4 enorme courgettes! Waar komen die nou opeens vandaan?!
Gelukkig 2 ervan weer kunnen weggeven. Met de grootste ben ik aan de slag gegaan voor nieuw courgettezuur naar een recept van het tijdschrift Landleven. Heerlijk hoor! Maar ook die voorraad groeit want ik heb nog potjes van vorig jaar staan, haha! Gelukkig is het heel lang houdbaar!


(En ik zal maar niet vertellen dat er alweer 4 courgettes op tafel liggen....pff en dat van 2 planten! ;P)

Alvast oefenen

Voor als ik over een jaar of 2 teveel appels aan mijn boompje heb....een heerlijke appel-pecan-cranberry cake! Er zit officieel niks in van eigen tuin, :P maar als het zo regent moet je toch wat.
Smullen geblazen!

maandag 22 augustus 2011

Courgette-wortel cake!

Uit een Engels tijdschrift (Kitchen Garden) heb ik een recept voor een courgette-wortel cake. Een combinatie waarvan ik niet op voorhand ga stuiteren maar de ingrediënten spraken me wel aan dus toch proberen. Je wordt steeds creatiever met die courgettes tenslotte!
En het is lekker!! Mjammie, jammie!
Het is niet bepaald een 'lichte' cake. De structuur is zwaarder en hij valt misschien ook wat zwaarder. Gewoon 1 plakje per dag nemen dan is er niks aan de hand. :) Genieten maar!

Ingrediënten:
225 gr. bloem
40 gr. cacao
300 gr. rietsuiker
200 gr. geraspte courgette
175 gr. geraspte wortel
125 gr.  pure chocolade stukjes ( ik heb een chocolade reep klein gesneden)
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
0,5 theelepel piment
0,25 theelepel nootmuskaat
beetje zout
3 eieren
175 ml. olijfolie ( kan ook vast met zonnebloemolie)

Klop de olie met de eieren in een aparte kom samen. In een andere kom mix je alle ingrediënten met een lepel door elkaar. Doe dan het ei-olie mengsel erbij in en mix met de mixer tot 1 geheel. Je houdt een wat brokkelige structuur vanwege de chocolade en de geraspte courgette/ wortel.
Doe het beslag in een ingevette cake vorm en bak in een voorverwarmde oven op 160 graden. Ik heb hem 50 minuten in de oven gehad. (Het recept zegt 40 minuten)
De cake is klaar als een satéprikker er droog uitkomt.
Af laten koelen en smullen maar! Hij is ook erg lekker als ie nog een beetje warm is!


Oogsttijd

Na het onkruid wieden kun je weer lekker oogsten! :) Tussendoor doe ik dat natuurlijk ook genoeg.
Momenteel haal ik om de dag wel snijbonen, bietjes, courgette, af en toe een winterwortel, sperzieboontjes en een bos bloemen. Heerlijk toch?!








Ik moet de bietjes soms uitdunnen, net als bij de wortels, maar dat is helemaal niet zo erg. Het resultaat is namelijk gewoon miniatuurgroente. Minstens zo lekker! En tijdens onze vakantie in Engeland heb ik gezien dat dat gewoon verkocht wordt in de supermarkt, haha!


donderdag 18 augustus 2011

Mooi hè?



Ik heb vandaag 3 van deze mooie zonnebloemen mee naar huis genomen! Wat een zonnestraaltjes zijn het!
Volgend jaar mee zaaien!
Verder nog weer een hoop geschoffeld en gewied. Ik heb mijn eerste courgette van de soort Black Beauty! Het is een mooie courgette met een andere strucuur. En ook mijn eerste snackpaprika is al op! Een heel klein oranje paprikaatje wat ook nog eens echt naar paprika smaakt! (ja, logisch..)
Het huis staat vooral vol bloemen op het moment. Nog niet alle knoppen zijn open, ik wacht nog met spanning op de zomerasters, riddersporen, cosmea's en irish bells. Nog eventjes geduld.

En wat te denken van mijn wedstrijdradijzen? Het worden echte JOEKELS!



dinsdag 16 augustus 2011

Wat valt er te beleven?



Tja, wat zullen we er eens van zeggen.
Onkruid wieden.
Onkruid wieden.
Onkruid wieden.
Onkruid wieden.
Onkruid wieden.
Onkruid wieden.
Onkruid wieden.
enzovoorts.

Haha!
Maar dat is nog niet eens een straf met zo'n stralende dag als gisteren! Het was heerlijk op de tuin!
Momenteel ben ik dus heel, heel, heel erg druk met maar pogingen doen dat onkruid weer redelijk  onder controle te krijgen. En dan kom je op je knieën langs alle mooie groenten en bloemetjes.
Gisteren heb ik mijn cosmea's een touwtje gegeven ter bescherming dat ze niet omvallen. Ze staan er zo mooi heldergroen en bossig bij, ik kan niet wachten tot de bloemen komen.
De Irish bells (ook bloemen) zijn er lang niet zoveel als gedacht maar als je daar op je knietjes naast zit dan ruik je ze al! En dat terwijl er nog geen bloemknop te zien is.



De boerenkoolplantjes die ik in de tuin had gezet als echt ieniemienie plantje met een steeltje zo dun als een dikke haar zijn nu mooi grote planten! Fantastisch toch! En dan duik ik weer eens in mijn courgette plant, blij zijnde dat ik dit jaar maar 2 planten heb. Want er zit alwéér een courgette aan! ( de tweede plant houdt zicht voorlopig nog rustig, ik vind het niet eens zo erg haha)
Gisteren heb ik mijn rekje met peultjes opgeruimd. Dat was een verkeerde timing van mij. De peultjes waren op zijn mooist (denk ik) toen we op vakantie waren. Nu waren ze gelig en al opgegeten door allerhande beestjes. We hebben er niks van gehad deze keer. Gelukkig heb ik nog 8 stokken staan ddie VOL hangen met andere bonen!

Aan de andere kant van de tuin groeien de pompoenen goed door. En af en toe trek ik er eens een winterwortel uit. Sommige lijken toch wat aan de natte kant, ik weet het niet goed of dat wel goed gaat. We zullen wel zien. De dahlia's komen nu allemaal tot bloei, en tjonge wat zijn ze mooi! Waarom heb ik eigenlijk maar 5 planten? Volgend jaar wil ik er nog wel wat soorten bij!

Natuurlijk zijn er ook altijd minder leuke zaken. De tomaten die zo mooi waren zijn nu al ziek. Het is veel te nat geweest en te weinig zon. Afgelopen week heeft ze genekt denk ik. Ik heb ze nu rigoureus gesnoeid zodat de laatste paar tomaatjes misschien nog wat zon van deze week kunnen vangen. Maar eigenlijk weet ik al wel hoe laat het is. Volgend jaar maar weer proberen dan.


Er zijn trouwens ook al een aantal chrysanten in bloei! Dat is heel vroeg, meestal is het zo rond september.

Nou en terwijl ik dit zit te typen begint de zon buiten weer te schijnen. Dat staat inherent voor kriebels die niet stoppen en het ' opschieten- opschieten' gevoel want ik moet naar de tuin!!! Verder met mijn onkruid en al die andere leuke dingen! Wiiihiioe!

(Het was maar goed dat het vanmorgen zo druilerig was, heb ik eindelijk wat achterstallige klusjes in huis kunnen doen :P )

woensdag 10 augustus 2011

Bloemenweelde

Grote zinnia's met 2 dahlia's op de vaas!

Witte dahlia op een vaasje, wie weet de naam?

Dahlia Bora Bora, gekocht bij de Lidl en zó mooi!


Kleine indruk





zondag 7 augustus 2011

Back in town

Vandaag terug van 2 weken vakantie. Het was weer heerlijk!!
En vanmiddag natuurlijk gelijk naar de groentetuin gefietst. Woohoo!! Wat is alles enorm gegroeid en dat in 2 weken! En een onkruid, nou nou nou! Dat wordt heel hard werken de komende weken. Gelukkig heb ik nog even vakantie.
Ik heb de eerste cherrytomaat gegeten vanmiddag, we hadden wortelsalade van de eerste winterwortels en ik heb een enorme hoeveelheid hele grote uien! En dan nog de bonen...tjonge, die gaan zo hard.
De courgette plant leverde gelijk 5 courgettes waaronder 2 hele grote. Wat zullen we daar nou weer eens mee doen?
En de American giant?! Niet-meer-te-tillen! Joepie joepie!
De foto's volgen komende week nog wel.