dinsdag 28 juni 2011

Oogst!

Vandaag de eerste echte oogst! Nou ja, wat is 'echt' kun je je afvragen natuurlijk? Maar we hebben genoten van 2 heerlijke grote bieten!! Joehoe!!
Gisteren en eergisteren flink aan het werk geweest. Voornamelijk schoffelen. Ik heb stokken bij de zonnebloemen gezet aangezien er zulke harde windstoten worden verwacht.
Ik heb al 2 keer een stuk of 8 witpunt radijsjes gegeten...echt heerlijk met een stukje kruidenkaas en een zilveruitje. Mjammie :)
Gisteren van de buurman nog koolplantjes gekregen, spitskool en rode kool. Het ziet er goed uit dus die heb ik er gelijk in gezet! En ik heb ook een mini courgette en mini tomaatjes gespot! Kortom, weer een hoop te zien! Foto's volgen nog wel. Nu duimen dat het slechte weer niet teveel schade gaat brengen!

vrijdag 24 juni 2011

Woensdag werk

Oei, ik loop achter.
Woensdag had ik weer lekker een vrije middag te besteden. Ren je rot op de tuin en vooral doorwerken want voor je het weet is het 5 uur en moet er weer gekookt worden. (Voor mij hoeft dat helemaal niet maar je. ) In dit geval trouwens ook niet want we hebben lekker luxe sushi besteld. Maar dat is weer een ander verhaal.

Ik heb me vooral weer bezig gehouden met 'de kleine groene plantjes die het liefste overal gaan groeien-schorriemorrie' oftewel onkruid wieden.
Maar ook nog wat boerenkool erbij gezet in de hoop dat dat wat gaat doen. 1 Rijtje spruiten, de andere plantjes waren helaas weggepietert. Nog 1 rij wortels bij gezaaid en 2 rijen wortelpeterselie. Benieuwd wat dat moet gaan doen.

De winterwortels die er staan gaan goed. Ik heb ze uitgedund en dat is altijd een beetje jammer. Je trekt gewoon mini wortels uit de grond die dan maar weg moeten. Nou mooi niet deze keer, ik heb ze mee naar huis genomen lekker voor bij de sushi! :)


Wat viel er nog meer te ontdekken? Dat de stokbonen zich vastgrijpen! Onvoorstelbaar. Dat de pompoenen bloemen hebben! Dat de stokrozen (nog steeds) op springen staan alleen springen ze (op 1 na) nog niet.
Dat de zonnebloemen echt superdikke stelen hebben! Dat de sla klaar is om te eten!
Dat de gladiolen er mooi bij staan. Nou ja en dat het alweer 5 uur was! Hoe is het mogelijk!! Op naar het weekend dan maar, haha!

Foto post

Hmmmm....leuk he?


 


zaterdag 18 juni 2011

Miniatuurgroente

Afgelopen woensdag heb ik weer wat in de tuin gezet. Hele kleine plantjes van de boerenkool gingen erin. Daar maak ik me nu een beetje zorgen om aangezien er een aantal dagen fikse buien zijn geweest. Gisteren ben ik even wezen kijken en ik ben al een paar plantjes kwijt. Zijn ze toch nog te klein denk ik...ik weet dat allemaal nog niet zo goed.
Maar heb ook 2 boompalen erin gezet met daaronder de sierkomkommer. Ook dat waren nog maar ukkies, flink duimen dat het goed gaat. de sierkomkommer moet uiteindelijk omhoog dus zodra het weer wat beter is moet ik nog even met een hamer en spijkers heen om draadjes te spannen.

Een rondje door de tuin leverde me miniatuur worteltjes en witpunt radijsjes op. Die moet ik gaan uitdunnen dus vandaar dat ik even een vooruitblik heb. Leuk! :)
Het komt allemaal goed op!
En de courgette gaat natuurlijk met kop en schouders het allerhardst!
Hoe kan het ook anders.
haha

En de kers heb ik trouwens ook opgegeten! De mooiste was aangevreten door een vogel...grr. Er was er nog 1 over en die was erg mooi maar eigenlijk nog iets te vroeg. Wel lekker! Hopelijk volgend jaar een dubbelgrote oogst!
(Mag ook 10-dubbel hoor)

zondag 12 juni 2011

Mooie dag

Een mooie dag om weer wat te doen. Met een verkouden en vol hoofd dus naar de tuin. Voel me een vaatdoek maar misschien knap ik er wel van op.
In plaats van zaaien ben ik eigenlijk alleen maar aan het schoffelen en op de knietjes met een harkje bezig. Bij de wortels trek ik er 2 uit die toch te strak op elkaar staan...wat ruikt dat al heerlijk naar wortel! Ik moet maar gauw nog wat rijtjes bijzaaien want lang niet alles komt op.
De radijsjes heb ik uitgedund. Ik neem wat pluksla mee naar huis en dat smaakt heerlijk. Het groeit allemaal goed maar het kan me echt niet snel genoeg. Zie trouwens dat de slakken mijn dahlia's hebben ontdekt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus snel maar even wat slakkenkorrels erbij.
De grond is wel heerlijk los nu na al dat water van gisteren!
Het ziet er weer netjes uit in ieder geval, opgeknapt ben ik helaas niet deze keer...bleeh. Eerst maar eens uitrusten nu!

vrijdag 10 juni 2011

Weer wat rijtjes

Zo, vanmiddag weer even heen. Met mezelf de afspraak dat ik om 15.00 uur terug ga aangezien er ook nog andere dingen moeten gebeuren. Waarom kun je je afvragen want het is weer heerlijk op de tuin! Wat een warmte en wat een buitenleven!
Ik ga dus maar gelijk aan de slag. Eerst een winterui eruit ( weer 1!!) en dan dat stukje tuin goed schoonmaken en losmaken. Ik zaai hier een bloemen/bijenmengsel wat ik vorig jaar (of het jaar daarvoor misschien al) heb meegekregen van de bijenhouders open dag.



Voorin de tuin zet ik langs het hek de dahlia's die ik thuis opgekweekt heb uit zaad. Hopelijk slaan ze goed aan en zorgt het er op deze manier ook voor dat het onkrui daar een beetje weg blijft. Het eerste stuk direct achter het hekje strooi ik nog eventjes vol met goudsbloemen...altijd leuk en die blijven relatief laag zodat het hekje goed open kan.





Dan nog even de Malope erin. Een mooie hoge snijbloem, tot ongeveer 1 meter hoog. Die zet ik achter de bessenstruiken tegen het hek aan. Ook daar groeit veel kweek en distels. Je kunt echt goed merken dat dit stuk van de tuin vorig jaar leeg stond.

Dan is het toch echt 15.00 uur! Ik heb nog helemaal niks gedaan!! Haha, nou ja toch de boel inpakken dan maar. Snel nog wat besjes gesnoept, die zijn zo goed als rijp. De spinazie onder geschoffeld en de boel opruimen.

Snel nog een observatierondje doen....de American Giant heeft 3 (!!) grote bloemen. Ik zie overal kleine kiemplantjes van mijn gezaaide bloemenrijtjes. De tomaten hebben kleine bloemetjes. De lathyrus lijkt zich nu eindelijk vast te houden aan het draadje. En de slakroppen gaan heel hard! Vooral het eikenbladsla is zo goed als klaar. De eerste goudsbloemen staan in bloei!
De stokbonen schieten omhoog en ook mijn rode kers hangt er nog steeds!!


woensdag 8 juni 2011

Even schoffelen

Vanmiddag was ik veel te moe, dus vanavond dan maar even de laarzen aan! Ik heb zo goed als de hele tuin geschoffeld. Best een zwaar werkje want eigenlijk was de grond te nat. De dahlia's die ik afgelopen zondag bij de Kleine Plantage in Eenrum heb gekocht staan er goed bij. Daar ben ik heel blij mee! Nu heb ik in ieder geval 6 dahlia's die mooi groeien en wie weet komen die andere 2 dan nog wel later op.
In de grote zonnebloemen zitten al mooie knoppen. de stelen zijn echt reusachtig, ongelooflijk hoe dat uit zo'n klein zaadje ontstaat.
De rode kolen met de kokertjes eromheen groeien ook als kool, zoals het hoort.

En dan de bonen aan de stokken...tjonge jonge, ik kan maar beter snel bonenrecepten gaan zoeken want dat worden er denk ik heel veel!

De gezaaide slaapmutsjes komen op en ook het rijtje goudsbloemen staat er mooi bij. Ik denk trouwens niet dat de afrikaantjes wat gaan doen..daar moet ik misschien nog wat anders voor in de plaats zaaien.
Kortom het groeit als een tierelier allemaal!

maandag 6 juni 2011

paprika

Paprika-paprika-paprika-paprika-paprika!
Toing-toing-toing!

De eerste is in zicht! Als het goed is wordt het een heerlijke oranje snackpaprika!

De American Giant

American Giant. Mét hoofdletters! Want als deze pompoensoort goed groeit kan hij wel 150 kg worden. Hij staat dan ook alleen maar in mijn tuin vanwege de lol! En wat zag ik afgelopen zaterdag??? Jaaaa, er is een hele kleine American Mini te zien!!



Wat betreft de winteruien zit ik nu op totaal 5 stuks! Ik heb er inmiddels 1 van gegeten en dat was werkelijk om te smullen! Nu liggen er weer 2 te besterven zoals dat dan heet. 1 is afgelopen weekend naar mijn oma toe gegaan zodat zij ook kan meegenieten! :)


En wat hebben we dan nog meer? De prei die in bloei staat. Steeds vergat ik er een foto van te maken terwijl het zo mooi is. Alle preien hebben dikke knoppen en de 1 na de ander knalt open om mooie kleine bloemetjes te tonen.
De nieuwe prei staat inmiddels voorgezaaid op de vensterbank. Daar staan ook de andere plantjes van vorige week en ook dat groeit allemaal voorspoedig!

En dan..als klap op de vuurpijl...mijn mooie helderrode kers! Blijven duimen dat de vogels hem niet ontdekken!
Er waren er ooit 4, nu zijn het er nog maar 3...ik hoop zó dat die 3 netjes op hun plek blijven hangen..